Üniversitede ücreti eksik yatırılan personele ‘şükür toplantısı’

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi uyum ve uzlaşma komisyonu, dekanlık ile koordineli olarak personel toplantısı düzenledi. Başkanlığını Dekan Emre Tandırlı’nın yaptığı toplantının ‘olağanüstü bir gündemi ele almak amacıyla kurgulandığı’ belirtildi. İdari ve akademik personelin tamamını ilgilendiren toplantının başlıca konusu ‘2024 Bahar dönemi 2. Öğretim ders ücretlerinin geç ve eksik yatırılması’ydı. Yönetim, sorunun kaynağı olarak “iletişim eksikliği”ni gösterdi.

HAK KAYBINA MANEVİ DESTEK TESELLİSİ

Ek ders ücretlerinin geç ve eksik yatırılması üzerine yaşanan mağduriyete ilişkin düzenlenen toplantının tutanakları üniversitenin internet sitesinde yayınlandı. Toplantıda, yönetimin çalışanlara yönelik en dikkat çeken sözleri şunlar oldu: “Dinimizce de farz olarak bol bol hamt edelim. Şükredelim. Özel kurumlarda, bir kısım Vakıf Üniversitelerinde bizim maaşımızın yarısı bedelinde çalışan, emeklilik garantisi olmadan köle gibi kendini adayarak çalışan akranlarımızı düşünelim. O arkadaşlarımız köle gibi yoğun bir mobbing altında, stres ortamı içerisinde sömürülmektedirler. Şükredelim ki bizler tüm kanuni özgürlüklerimizi kullanabiliyoruz.”

‘NE KADAR BÜYÜK BİR SEVAP OLUR…’

‘Pozitif psikoloji’ uzmanlarından oluştuğu iddia edilen komisyon tarafından her türlü manevi desteği alabildiklerini söyleyen bir yönetici, “Maddi anlamda da özel üniversitelerdeki arkadaşlarımıza kıyasla tam iki katına yakın maaş alıyoruz. Hatta özel üniversitelerdeki arkadaşlarımızdan bir tane kardeş seçip aylık onlara yardım ederek, milletçe birlik ve beraberlik ruhu içince dayanışma sağlanabilir. Ne kadar büyük bir sevap olur” ifadelerini kullandı.

‘BOL BOL SATRANÇ OYNAYIN’

Toplantıda akademik personelin mağduriyetine ilişkin tepkilerin yer aldığı İletişim Fakültesinin Whatsapp grubundaki yazışmalar da değerlendirildi. “Birikmiş kızgınlık halinin bir tür patlaması söz konusu olmuştur” ifadeleri kullanılırken çözüm olarak ise satranç önerildi: “Mesajlaşma gruplarında yüz yüze ifade edemeyeceğimiz duygu ve düşünceleri yazıya dökme noktasında bir oto kontrol geliştirmek, empati kurmak gerekli. Bu noktada araştırmalara göre, çok fazla satranç gibi strateji oyunları oynayan bireylerin internet ortamında daha temkinli mesaj ve paylaşım yaptıkları ortaya çıkarılmıştır. Dolayısı ile çözüm olarak bu yaz bol bol satranç oynayalım değerli arkadaşlar.”

‘YANGINA KÖRÜKLE GİTMEYİN’

Durumun “isyana zemin oluşacak şekilde kızıştırma” ile sonuçlandığı belirtilen toplantıda, “Dikkatli bir şekilde, soulaje yani yatıştırıcı ifadeler ve kelimeler seçerek ortamı yumuşatmak, arkadaşlarımızı yatıştırmada yardımcı olunması önemlidir” denildi. Ayrıca toplantıdan şu ifadeler de tutanaklara geçti: “Resmi olarak tamam doğru ama yanlış anlaşılmaya müsait olan ‘14 haftanın 8 haftasının ödendiği geri kalan haftaların hiç ödenmediği ya da ödenmeyeceği’ gibi ifadelerle durumu daha da isyana zemin oluşacak şekilde kızıştırma sonucu ile karşılaşılmaktadır. Bizim kültürümüz bu konuda oldukça zengin ve eğitici örneklerle doludur. Bu duruma örnek ilgili ata sözlerimizden;
1. Dili nuşin, zikri hayr olan selamete vakıf olur
Modern Türkçemizde ise çok güzel deyimler ve atasözleri mevcuttur;
2. Yangına Körükle Gitmek
3. Nabza göre şerbet vermek
4. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir